meer over maud

meer over maud - beeldend kunstenaar

Welke eigenschap vind ik het minst leuk van mijzelf?

De eigenschap die ik betreur in mijzelf is ook meteen de eigenschap die ik in mijzelf waardeer…Het is een grote gevoeligheid, niet te verwarren is met sentiment en teerhartigheid maar met aanvoelen en afstemmen…Door deze eigenschap inspireer ik mijzelf maar het kan mij ook verwarren en laten twijfelen. In de loop van mijn leven leer ik daar wel bewust mee omgaan maar het blijft opletten geblazen! 

 

Welke levende personen in mijn beroep ik het meest bewonder?

Ik heb niet echt idolen of voorbeelden in mijn beroep waar ik mij aan spiegel of optrek.
Natuurlijk heb ik enorm veel interesse in kunstenaars en op de manier waarop zij hun visie uiten in de kunst. Het meest kan ik kunstenaars waarderen in deze tijd die hun kwetsbaarheid en gevoeligheid laten zien in de kunst.


Wat is mijn grootste buitensporigheid?

Dat is buitensporig toe te geven aan complete stilte, diepte, maar ook twijfel en kwetsbaarheid. Dat wat ik voorheen zag als vlucht uit de werkelijkheid, en nu zie als een opdracht. Buitensporig niet in deze wereld te zijn, zonder te vluchten en juist er te in leven en voor deze wereld te creëren.

 

Wanneer zou ik liegen?

Liegen is een vlucht en een manier om een kans te krijgen Ik denk dat je een kans alleen maar krijgt als er dat een is die bij je hoort anders lukt het toch niet. Dus hoef je ook niet te liegen.
Bovendien raak ik als ik verkeerde verhalen of uitvluchten verzin altijd in de war en weet ik niet meer wat ik ook al weer gezegd heb, dan val ik sowieso door de mand.

 

Wat vind ik het minst leuk aan mijn werk?

Het minst fijne aan mijn werk is dat ik nooit zéker ben van mijn inkomsten maar tegelijkertijd weet ik dat ik daardoor een grote vrijheid heb en verantwoordelijkheid heb ontwikkeld.

 

Waar en wanneer ben ik het gelukkigst in mijn werk?

Dat is makkelijk want ik ben gelukkig als ik in mijn atelier kan schilderen en dat is haast elke dag. Zelfs als ik eens geen inspiratie heb. Het feit dat ik in dit leven mag creëren: schilderen, tekenen fotograferen, exposeren, musea bezoeken, schilderlessen doceren en op verre reizen inspiratie op doe. Dat alles bij elkaar maakt mij een gelukkig en tevreden mens.

 

Wat zou ik aan mijzelf willen veranderen?

Elke dag zie ik als een reis op mijn levenspad, een leerproces waarin ik hindernissen te nemen heb. Veranderingen zijn er altijd in mijn leven en op het doek elke dag weer opnieuw... Door goed te luisteren naar mijzelf en te kijken naar het doek zie ik wat ik kan veranderen in mijzelf en op het doek of zo te laten omdat het niet te veranderen is. Dat loopt synchroon.

 

Wat is mijn grootste succes in mijn werk?

In de kunst gaat het voor mijn gevoel niet om prestatie. Dat is een groot struikelblok een blokkade!.. Ik kan van alles opnoemen wat goed gelukt is in mijn leven als kunstenaar. Maar prestatie is juist een blokkade. Door prestatie blokkeer je en denk je dat je de volgende keer weer meer en beter moet presteren, daar draait het in deze wereld vaak om.

 

Waar ik het liefst zou wonen?

Ik heb veel affiniteit met India en Iran, maar waar ik het liefst woon is daar waar ik kan creëren, vrij ben en mijzelf mag zijn.

 

Wat is mijn kostbaarste bezit?

Het kostbaarste wat ik bezit is mijn ziel.

 

Wat is mijn meest opvallende eigenschap?

De meest opvallende eigenschap is dat wat een ander ziet in mij en dat is dan ook weer afhankelijk wie dat zegt. Ik kan dat niet zeggen want ik kijk vanuit de binnenkant naar buiten en als ik vanuit de buitenkant naar mijzelf kijk dan zie ik een kunstenaar die probeert via de kunst naar zichzelf te kijken en steeds dichter bij zichzelf te komen.

 

De meest inspirerende plek in mijn stad

De meest inspirerende plek in mijn stad is toch weer mijn eigen atelier. Daar kan ik volledig mijzelf zijn daar ontmoet ik werelden in mijzelf, elke dag opnieuw.

 

Mijn favoriete plek om te gaan eten en drinken in mijn stad

Eten en drinken is ook een kunst en ik hou ook erg van koken. Het liefst eet ik eerlijk en gezond voedsel wat er smakelijk en ook erg mooi uitziet. Als ik lekker wil eten ga ik het liefst naar een restaurant in Breda waar dat ook voorop staat. Eten zoals een reis kan zijn, onverwacht verrassend en verrukkelijk!

 

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Boeken die mij het meest inspireren zijn kunst(kunstgeschiedenis)boeken over een bepaalde stijl of een kunstenaar. Literatuur lees ik bijna nooit of het moet een levensecht verhaal over een bijzonder mens of gebeurtenis zijn.

 

Wie is jouw favoriete schrijver?

Ik heb niet echt één favoriet. Ik hou van schrijvers die heel dicht op de huid van een kunstenaar hebben gezeten en met respect hierover schrijven.

 

Je sterft slecht één keer. Welke muziek beluister jij op jouw laatste dag?

Ik schilder vaak hele periodes op een dezelfde muziek. Dat kan per periode verschillen. Op dit moment luister ik pianomuziek van Philip Glass, gespeeld door Jeroen van Veen. Dus als ik nu zou sterven zou dat deze muziek kunnen zijn.

 

Wie is mijn held(in) in fictie en het werkelijke leven?

Je zou je eigen heldin moeten zijn, zowel in fictie als in werkelijkheid. En dat vind ik nog een hele klus.

 

Welke film zou je iemand aanraden te gaan kijken?

De muziek die ik op dit moment beluister en wie mijn metgezel is bij het schilderen is de muziek van Philip Glass. Zijn muziek is ook te horen in de film Koyaanisqatsi die mij erg bij gebleven is.

 

Welke rol speelt de kunst in mijn leven en werk?

Mijn hele leven speelt kunst een van de grootste rollen in mijn leven. Elke dag ben ik met kunst bezig en als ik niet schilder dan denk ik wel na over kunst en creëren.

 

Wie is mijn grootste fan, sponsor, partner-in-crime?

Mijn partner Bert is mijn grootste fan is want hij maakt mij elke dag mee, hij kent alle hindernissen en muizenissen twijfels die ik heb als kunstenaar maar ken ook mijn harde werken en het grote geluk wat ik kan ervaren als kunstenaar .

 

Met wie zou ik willen samenwerken?

Met mijzelf. Ik wil steeds dichter komen bij wie ik werkelijk ben.

 

Welke mensen in mijn beroep zou ik willen ontmoeten?

Mensen die mij op een heel verrassende manier kunnen inspireren, mij andere werelden kunnen laten zien zodat ik nog verder kan groeien.

 

Aan welk project wil je het liefst (gaan) werken?

Het altijd durende project: het project "Maud de kunstenaar".

 

Wat betekenen de woorden "Passion Never Retires" voor mij?

Beeldend Kunstenaar zijn in alle facetten...